JABLKOVICA

Jablkovica v jelínkovskom podaní, to je destilát z obľúbenej moravskej odrody jabĺk Moravská jadernička, zrejúca v dubových sudoch po whisky. Ovocie sa spracúva špecifickým spôsobom. Polovicu destilujeme klasicky ako kvas, a z polovice pripravíme mušt, ktorý necháme skvasiť a ten potom destilujeme. Oba destiláty potom zmiešame a dávame zrieť do dubových sudov, v ktorých predtým zrela whisky. Vďaka tomu má jadernička zlatistú farbu, vôňu jadrovníka, klinčeka s náznakmi vanilky a v chuti dominuje sviežosť jabĺk a sladké tóny pripomínajúce čokoládu.

Svetovo najznámejším typom jablčného destilátu je francúzsky calvados vyrábaný z jablčného muštu s následným dlhým zrením v sudoch.

3 položiek celkom
Späť do obchodu